KENTAUR

KENTAUR

Díszlet- és jelmeztervező

KENTAUR – díszlet- és jelmeztervező, festő, zenész.

Erkel László néven született Budapesten. 1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, majd ugyanott posztgraduális képzésben részesült a Murális Festészet Tanszéken. 1989-ben Derkovits és Ludwig ösztöndíjas lett. Zenész családban született. Ük nagybátyja Erkel Ferenc.

9 évig tartó klasszikus zenei tanulmányokat követően alapító tagja volt az 1982-ben megalakult Satöbbi zenekarnak, ahonnan 1988-ban kivált, és az elkövetkezendő években 2 szólólemezt jelentetett meg Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közreműködésével. 2004-ben hívta életre új zenekarát, akikkel megjelentette eddigi utolsó lemezét az Urban Stigmát. A hazai rock koncertek történetében elsők között olyan színpadi produkciókat hozott létre melyben a színház, mozgásszínház, film és képzőművészet a rockzenével párhuzamosan kapott szerepet.

1982 óta készít lemez- és könyvborítókat, plakátterveket. 1990-ben ismerkedett meg Eszenyi Enikővel, aki első színházi rendezéséhez, a Leonce és Lénához hívta díszlettervezőnek. Azóta számos magyar és külföldi produkciónak tervezett díszletet. Nemzetközi tervezői karrierje 1995-ben kezdődött, amikor Simon Edit meghívására a neves angol producer, Cameron Mackintosh a Miss Saigon szegedi szabadtéri produkciójára látogatott és felkérte a Miss Saigon, az Operaház Fantomja, az Oliver és a Martin Guerre című musicalek új látványvilágának megtervezésére külföldi produkciókhoz. 2000 óta újra nagyobb hangsúlyt kapott festészeti munkássága, hazai és nemzetközi kiállításokon is megjelenik képzőművészeti alkotásokkal. 2001-től foglalkozik jelmeztervezéssel is. 2006-tól Roman Polanski: Vámpírok bálja című musicalje teljes látvány világát már egy személyben ő jegyzi Budapesten (PS Produkció, producer: Simon Edit), Bécsben (Vereinigte Bühnen Wien), Belgiumban (Musichallgroup) és Szentpéterváron (Musical Comedy Theatre), Moszkvában (MDM Theatre Stage Entertainment Russia). 2004-ben képzőművészeti, díszlettervezői és zenei munkásságát bemutató könyv jelent meg a Hanga Kiadó gondozásában. Díszlettervezői munkájáért 1994-ben megkapta a Magyar Színikritikusok Díját, többször nyert Dömötör-díjat, 2003-ban az Operaház fantomja díszletét Gundel-díjjal jutalmazták. Jászai Mari-díjas (2007), Érdemes Művész (2013).

További információ: www.kentaur.hu.